Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΔΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

 

Η νέα συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς και πιο συγκεκριμένα με την κα. Μπογιατζάκη Βασιλική, ψυχολόγο του τμήματος “Κοινωνικής Πολιτείας και Ισότητας των Φύλων” και την κα. Τσιτιρίδου Ξένια, ψυχολόγος του “Κέντρου Κοινότητας” του Δήμου Κιλκίς αποσκοπεί στην υποστήριξη αλλά και ενδυνάμωση του πολυσήμαντου και πολυδιάστατου έργου αγωγής και φροντίδας των φιλοξενούμενων βρεφών/ παιδιών στις δομές Βρεφικός Σταθμός “ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ”, Βρεφονηπιακός Σταθμός “ΤΣΑΦ- ΤΣΟΥΦ” και Παιδικός Σταθμός “ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ” της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς (Κ.Δ.Ε.Κ.)- Δήμου Κιλκίς.


Επισημαίνετε πως το νέο «Πλαίσιο Προσχολικής Αγωγής 0 εώς 4 ετών (Κυψέλη)», εστιάζει στην αξία της διεπιστημονικής συνέργειας με ειδικούς ψυχικής υγείας προσδοκώντας την έγκαιρη διάγνωση αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων. Επιπρόσθετα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα συνεργασίας των παιδαγωγών με τους γονείς και προτείνεται η διαρκής επιμόρφωση και υποστήριξη αμφοτέρων στο πλαίσιο της βέλτιστης κοινωνικόσυναισθηματικής και νοητικής ανάπτυξης των παιδιών προσχολικής ηλικίας.


Εστιάζοντας στα οφέλη της προκείμενης συνεργασίας, επισημαίνουμε πως κύριο μέλημα μας αποτελεί:

  • Η συνεχής επιμόρφωση των παιδαγωγών των δομών σε θέματα κοινωνικόσυναισθηματικής αγωγής των μικρών παιδιών, η οποία αναμφισβήτητα θέτει τα θεμέλια για την ομαλή κοινωνικόσυναισθηματική ανάπτυξης τους.

  • Η βελτίωση της καθημερινής επικοινωνίας των παιδαγωγών με τους γονείς μέσω της χρήσης συγκεκριμένων στρατηγικών, υποστηρίζοντας πως ο αμοιβαίος σεβασμός, η αλληλοεκτίμηση, η εμπιστοσύνη και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης αναμφισβήτητα αποτελούν τα δομικά στοιχεία μιας αμφίδρομης υγιούς επικοινωνιακής σχέσης.

  • Η συνεργασία με ειδικούς ψυχικής υγείας ώστε να είναι εφικτή μέσω της χρήσης συγκεκριμένων εργαλείων ο εντοπισμός αναπτυξιακών δυσκολιών καθώς και ο σχεδιασμός πρώιμης παρέμβασης

  • Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εντός του σχολικού περιβάλλοντος προς τους γονείς σε θέματα διαπαιδαγώγησης και αντιμετώπισης δυσαρεστών/μη επιθυμητών συμπεριφορών των μικρών παιδιών, υλοποιώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώσεις γονέων.

  • Η υποστήριξη των γονέων της τοπικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση οικογενειακών δυσκολιών μέσω της παροχής προσωπικού ραντεβού με τις συνεργαζόμενους ψυχολόγους στα τμήματα που απασχολούνται.

Ευχαριστούμε θερμά τη «Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας», τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και τις ψυχολόγους κ. Μπογιατζή και κ. Τσιτιρίδου για την έναρξη συνεργασίας τους με τους Βρεφικούς και Παιδικούς σταθμούς της ΚΔΕΚ. Με γνώμονα πάντα το βέλτιστο συμφέρον των φιλοξενουμένων παιδιών και των οικογενειών τους, προχωράμε ένα βήμα μπροστά, εισάγοντας τους ειδικούς της ψυχικής υγείας στην λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών.