Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Επιτυχής η ημερίδα για την Άνοια!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για την Άνοια την Πέμπτη, 07/03/2019. Το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς φιλοξένησε εργαζόμενους από κοινωνικές δομές και υπηρεσίες υγείας της πόλης μας, μέλη του ΚΑΠΗ, τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ αλλά και πολλούς πολίτες που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Την ημερίδα χαιρέτησαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού Δ. Κιλκίς Δημάκη Άννα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κιλκίς Θωμαΐδης Παύλος και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς Σοφού Χρυσή.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – ΗΠΙΟΝΗ. Την παρουσίαση είχε η Κουτσοκώστα Ανδριάνα, Κοινωνική Λειτουργός της δομής Βοήθεια Στο Σπίτι - Ευκαρπίας.

Το πρόγραμμα των ομιλιών της ημερίδας «άνοιξε» η Νευρολόγος Αμύντα Σπανού Μαριάννα η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην άνοια και εν συνεχεία η Ψυχολόγος της δομής Βοήθεια Στο Σπίτι - Μεγ. Βρύσης, Μπαγανά Ελπίδα ανέπτυξε τις γνωστικές διαταραχές που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, η Ψυχολόγος Μπογιατζάκη Βασιλική και η Κοινωνική Λειτουργός Στεφάνου Ελένη από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κιλκίς ανέλυσαν τη σχέση της άνοιας με την ποιότητα ζωής και μίλησαν για θέματα πρόληψης.

Το ενημερωτικό μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις των Κοινωνικών Λειτουργών από τις δομές Βοήθεια Στο Σπίτι Μουριών και Χέρσου, Βασιλείου Μαρία και Παπαδοπούλου Αντωνία, οι οποίες και αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις ωφελουμένων εστιάζοντας τόσο στα συναισθήματα των φροντιστών των ατόμων με άνοια όσο και στη διαδρομή που διανύουν οι ασθενείς βαδίζοντας στο μονοπάτι αυτό της λήθης.

Μετά το τέλος της ημερίδας στο χώρο του ΚΑΠΗ, επτά ψυχολόγοι από κοινωνικές δομές της πόλης χορήγησαν τεστ γνωστικής εκτίμησης σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κιλκίς συμμετείχαν οι ψυχολόγοι Δαμιανίδου Κωνσταντίνα, Μπογιατζάκη Βασιλική και  Σιδηροπούλου Κυριακή, από τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνική Μέριμνα της ΚΔΕΚ ήταν η Ιωακειμίδου Ζωή, η Μπαγανά Ελπίδα και η Φρεγγίδου Ελισσάβετ και από το Κέντρο Κοινότητας Δ. Κιλκίς συμμετείχε η ψυχολόγος Τσιτιρίδου Πολυξένη.

Καθώς υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες για να υποβληθούν στο τεστ γνωστικής εκτίμησης το αμέσως επόμενο διάστημα θα οριστεί εκ νέου ημερομηνία διεξαγωγής των τεστ.

Οι συνδιοργανωτές της ημερίδας Δ/νση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Κιλκίς, Δήμος Κιλκίς και Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Κιλκίς, συγχαίρουν όσους συνέβαλαν για την επιτυχημένη διεξαγωγή της εκδήλωσης. 


 
               
 
                              
                                         
                                        
Φωτογραφίες: Βούλα Τσαγανού